List Headline Image
Updated by aneta-banaszak on Apr 23, 2018
Headline for Ziarno sezamowe i jego wykorzystanie w kuchni i nie tylko
 REPORT
5 items   1 followers   0 votes   0 views

Ziarno sezamowe i jego wykorzystanie w kuchni i nie tylko

Takie niepozorne są te ziarenka sezamowe. A tyle w nich dobroczynnych i odżywczych składników. Sezam to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz źródło mikro i makroelementów. Na szczególną uwagę zasługuje na pewno zawartość niacyny oraz imponujący zestaw aminokwasów. No nic tylko jeść ten sezam!
Przedstawiam tu najczęściej spotykane wykorzystanie ziaren sezamowca, nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym. Zaczynamy!

1

Olej sezamowy

Olej sezamowy

Olej sezamowy to pierwszy produkt, który przychodzi na myśl, jeśli mówimy o ziarnach oleistych. Jest on z założenia wytłaczany metodą - na zimno. Jego kolor jest jasno-słomkowy aż do prawie brązowego i raczej nieco orzechowy zapach. Wykorzystuje się go głównie do produkcji margaryny. W domowych kuchniach olej ten ma bardziej zdecydowany zapach i smak, a używa się go w potrawach azjatyckich.

2

Sezamki

Sezamki

Chyba najpopularniejsze ciastka, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Słodkie, lekko orzechowe i chrupiące. Piecze się je z cukru, sezamu, odrobiny miodu oraz co ciekawe także wody. Można je oczywiście upiec samemu w domu lub kupić malutką paczkę ze sklepowej półki.

3

Chałwa sezamowa

Chałwa sezamowa

Chałwa należy do mega słodkich deserów. I do tego bardzo kalorycznych. Jednak kto może się oprzeć, choćby odrobinie masy z sezamu, karmelu i ekstraktów mydlnicy (odrobiny). Chałwę ze zmiażdżonych nasion sezamu, tradycyjnie wytwarza się w Iranie i Turcji. W innych częściach świata, jest produkowana z różnych innych nasion oleistych. Ja jeszcze pamiętam ruską chałwę ze słonecznika, która była niezbyt smaczna. Chałwę produkuje się w różnych smakach (waniliowa, kakaowa), a także z dodatkiem orzechów i innych bakalii.

4

Pasta tahini

Pasta tahini

Tahini to rodzaj pasty/masła z prażonych ziaren sezamowych. Pastę dodaje się do niezwykle popularnego obecnie humusu, czyli dipu zrobionego z cieciorki. Jednak nie tylko, o tym do czego jeszcze wykorzystywana jest tahini przeczytacie tu http://anetabanaszak.postach.io/post/maslo-sezamowe Można ją oczywiście zrobić w domowym zaciszu, jednak wiele osób kupuje ją już gotową, w sklepie.

5

Olejek ekstrahowany

Olejek ekstrahowany

Olej ten wykorzystuje się w kosmetyce, do produkcji mydeł. Ich jakość jest zazwyczaj dość wysoka. Mydełka można wyprodukować także z oleju z drugiego tłoczenia. Olej sezamowy zawiera wysoką zawartość naturalnie występujących konserwantów (sezamol, sezamina).